Ką ketvirtokai valgo pusryčiams
Pusryčiai kiekvienam skirtingi. Vienam atrodo, kad tai tiesiog laikotarpis, per kurį mes valgome. Kitam – kad jeigu pusryčiams suvalgysi ką nors ne taip, visa diena bus sumauta. Šiaip ar taip, 2006 metais gimusiems ketvirtokams nėra taip jau svarbu, ką jie valgo pusryčiams.
Mitybos specialistai pataria valgyti: kiaušinienę arba omletą, avižinę košę su šviežiais arba džiovintais vaisiais, dribsnius su pienu arba šviežiai spaustomis (ne iš parduotuvės) vaisių sultimis, grikių košę, vaisių salotas, daržovių salotas su žalumynais, varškę su vaisiais, viso grūdo duoną, jogurtą, neriebų sūrį.
1 pav. 4b klasės mokinių pusryčių struktūra.
Apklausus dvidešimt „Sakalėlio“ pradinės mokyklos 4b klasės mokinių paaiškėjo, kad pusė vaikų (50 proc.) pusryčiams valgo sumuštinius. Nemaža dalis (15 proc.) – sausus pusryčius. O likusieji renkasi pačius įvairiausius dalykus: avižinę košę, krabų lazdeles, kiaušinius, kotletus, virtas dešreles, batoną su sviestu ir blynus su uogiene.
2 pav. 4b klasės gėrimų (per pusryčius) struktūra.
Ką rekomenduojama gerti pusryčiams, internete, deja, neradau. Šiaip ar taip, štai ką rytais geria mano klasės draugai: 50 proc. – arbatą, 15 proc. – kakavą, 10 proc. – vandenį, 10 proc. – vitamininį kokteilį, 5 proc. – kartais netgi latte kavą, 5 proc. – sultis, 5 proc. – kompotą.
Remiantis specialistų rekomendacijomis, sveikus pusryčius valgo tik 10 proc. mano bendraklasių – tie, kurie renkasi kiaušinį arba košę. Sveikus gėrimus pusryčiams geria apie 90 proc. (arbata, kakava, vitamininis kokteilis, vanduo, šviežiai spaustos sultys). Latte kavos ir kompoto visiškai nerekomenduojama gerti pusryčiams. Mat kavoje daug kofeino, o kompote – cukraus.
Ugnė Degutytė